Box to Box

Η απόλυτη τρέλα στην Serie A: Από το δαχτυλίδι Μαραντόνα του Σορεντίνο, στον δισέγγονο του Ντούτσε και την Απουλία και το Πήλιο! (pics)

Η απόλυτη τρέλα στην Serie A: Από το δαχτυλίδι Μαραντόνα του Σορεντίνο, στον δισέγγονο του Ντούτσε και την Απουλία και το Πήλιο! (pics)
Το ιταλικό ποδόσφαιρο, όπως και η ίδια η χώρα, δίνει πάντα πρώτη ύλη για υπέροχες ιστορίες. Πάολο Σορεντίνο και Μαραντόνα, ο δισέγγονος του Μουσολίνι και η Έλεν Μίρεν και η μάχη για την ελιά. Και όλα αυτά μόλις στην 2η αγωνιστική της Serie A!

Όταν ο Μάρτιν Σκορσέζε είδε για πρώτη φορά το 8½ του Φελίνι, ήταν φοιτητής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. Επιστρέφοντας σπίτι, προσπάθησε να επαναδημιουργήσει τις αγαπημένες του σκηνές από μνήμης και στη συνέχεια να καταλάβει με τι καταπιάνεται η ταινία.

«Τότε συνειδητοποιείς ότι δεν χρειάζεται να το κάνεις γιατί είναι πολύ απλό στην πραγματικότητα», εξήγησε ο Σκορσέζε. Όνειρα. Μνήμη. «Είναι απόλυτη φαντασία». Δεν υπάρχει τίποτα να καταλάβεις. Μην προσπαθείς να καταλάβεις. Άφησέ το να σε κατακλύσει σε όλη του την ομορφιά και τον παραλογισμό.

Το να παρακολουθείς το ιταλικό ποδόσφαιρο δεν διαφέρει καθόλου. Το ποδόσφαιρο της, όπως και η ίδια η χώρα, δίνει πάντα πρώτη ύλη για υπέροχες ιστορίες. Ιστορίες που μπορεί -χωρίς καμία δόση υπερβολής - να έχουν τα πάντα. Από πολυβραβευμένους σκηνοθέτες όπως ο Πάολο Σορεντίνο με το δακτυλίδι του Μαραντόνα που παραπέμπει στην Cosa Nostra και τον Carlo Gambino μέχρι τον Μουσολίνι (εντάξει όχι ο ίδιος αλλά ο δισέγγονος του και ποδοσφαιριστής της πρωτοπόρου Κρεμονέζε Ρομάνι Φλοριάνο Μουσολίνι) και το συνδετικό κρίκο μεταξύ Απουλίας και Πηλίου απέναντι στον κοινό εχθρό, το βακτήριο Xylella fastidiosa (γνωστότερο ως ξυλέλλα) που καταστρέφει τις Ελιές.

Και όλα αυτά μόλις την 2η αγωνιστική στη Serie A!

Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο η Βενέτσια έπαιζε εκτός έδρας, ίσως επειδή τις ίδιες ημέρες η πόλη της Βενετίας φιλοξενούσε το ετήσιο φεστιβάλ κινηματογράφου. Οι γόνδολες της γέμιζαν με διασημότητες αντί για τους ultras. Ανάμεσά τους ήταν και ο Πάολο Σορεντίνο, ο βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης, ο οποίος εμφανίστηκε στην πρεμιέρα της νέας του ταινίας φορώντας ένα δαχτυλίδι με το πρόσωπο του Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα. Ένα δαχτυλίδι που παρέπεμπε σε αυτά που φορούσαν οι αρχηγοί των πέντε οικογενειών (The Five Families) οι οποίες κυριάρχησαν στον κόσμο του οργανωμένου εγκλήματος στη Νέα Υόρκη από την δεκαετία του 1930 και μετά. Ένα δαχτυλίδι που θα ταίριαζε περισσότερο στον Carlo Gambino ή τον John Gotti παρά στον διάσημο σκηνοθέτη.

sorrentino_1.jpg

Ο Σορεντίνο αποφάσισε να αφήσει στην άκρη τις ταινίες για την πόλη του, τη Νάπολη, και να κλέψει ξανά τα φώτα της δημοσιότητας με τη νέα του ταινία «La Grazia». Μια ταινία για έναν φανταστικό πρόεδρο της Ιταλίας που θα μπορούσε κάλλιστα να βρει αναφορές στον Σικελό πρόεδρο της Ιταλίας Σέρτζιο Ματαρέλα. Η ταινία ασχολείται με θέματα προεδρικής χάρης και ευθανασίας και ο Σορεντίνο γνώρισε την αποθέωση με ένα οκτάλεπτο standing ovation.

Σικελός ο Ματαρέλα, Σικελοί οι μαφιόζοι, δαχτυλίδι αλα Cosa Nostra ο Ναπολιτάνος Σορεντίνο, δεν θέλει και πολύ να γίνει ο συνειρμός. Στο «Ντιέγκο Μαραντόνα» η ομάδα του Σορεντίνο, χρειάστηκε ένα γκολ στο τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων για να κάμψει την αντίσταση της Κάλιαρι και αν υπολογίσει κανείς πως και στην πρεμιέρα οι «παρτενοπέι» έκαναν τα απολύτως βασικά για τη νίκη κρατώντας το μηδέν έδειξε ξανά αυτό που είναι σαν κανόνας στο ιταλικό ποδόσφαιρο. Η άμυνα κερδίζει τα πρωταθλήματα.

Στην Απουλία την ίδια ώρα έχουν τα δικά τους προβλήματα να ασχοληθούν. Μπορεί η Λέτσε να ηττήθηκε με 2-0 από την Μίλαν, αλλά αυτό είναι το ελάχιστο με αυτό που συμβαίνει στην περιοχή. Το καλοκαίρι στο Πήλιο ήταν γεμάτο ομιλίες για ένα τεράστιο πρόβλημα που έχει χτυπήσει τις χώρες της Μεσογείου και αφορά το βακτήριο Xylella fastidiosa (γνωστότερο ως ξυλέλλα) που καταστρέφει τις Ελιές. Την ώρα που ειδικοί στο Πήλιο προσπαθούσαν να ενημερώσουν τους κατοίκους για το πρόβλημα με την ξυλέλλα, στην Απουλία το κακό έχει γίνει ήδη.

propan.jpg

Στην Φλωρεντία του Νότου όπως είναι το προσωνύμιο της Λέτσε, η διάσημη ηθοποιός Έλεν Μίρεν βρέθηκε στις εξέδρες του Via del Mare υποστηρίζοντας την Λέτσε. Η Μίρεν έχει ένα αγρόκτημα στο κοντινό Τιτζιάνο και είναι μέλος του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Save The Olives (Σώστε τις Ελιές) σε μια εποχή που η ξυλέλα, έχει μολύνει και σκοτώσει 21 εκατομμύρια ελαιόδεντρα της Απουλίας. Το Σάββατο, ωστόσο, ήταν η Μίλαν που σταμάτησε τη σήψη με τη νίκη της με 2-0.

mirren_1.jpg

Καθώς η Μίρεν έφυγε από το Via del Mare, οι θεατές που έψαχναν στο Google για την τελευταία της δουλειά θα είχαν προσέξει το prequel του Yellowstone, το 1923 στο Netflix. Αν το το σκεφτεί κανείς, το Σαββατοκύριακο στη Serie A έμοιαζε σαν να μεταφέρθηκε πίσω στο χρόνο.

Στην Κρεμόνα, εμφανίστηκε ο Μουσολίνι ή για να είμαστε ακριβείς ο Ρομάνο Φλοριάνι Μουσολίνι, ο δισέγγονος του Ντούτσε. Η ιστορία δεν επαναλαμβάνεται, κάνει όμως ομοιοκαταληξίες. Και ο Ρομάνο Μουσολίνι έγινε γνωστός παίζοντας στην δεξιά πλευρά, ευτυχώς μέχρι στιγμής στα ποδοσφαιρικά γήπεδα. Με το σκορ στο 2-2 ο προπονητής του τον έριξε στον αγωνιστικό χώρο και η επίδρασή του ήταν άμεση.

UC Cremonese's Floriani Romano Mussolini  during the Italian Serie A soccer match US Cremonese vs US Sassuolo at Giovanni Zini stadium in Cremona, Italy 29 august 2025. ANSA/FILIPPO VENEZIA

Αφού αρχικά έδωσε την ασίστ για ένα ακυρωθέν γκολ της Κρεμονέζε, ήταν αυτός που από ένα κόρνερ της Σασουόλο στην αντεπίθεση κέρδισε το πέναλτι με το οποίο η ομάδα του πήρε τη νίκη και πλέον απολαμβάνει την κορυφή της βαθμολογίας. Πρωτοσέλιδο ο
Μουσολίνι όπως κάποτε και ο προπάππους του με την ελπίδα η φήμη του να μην εξαπλωθεί και σε άλλες σκηνές και ειδικά πολιτικές της Ιταλίας.

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης